Hage på liten plass

| 3. juni 2011 | 0 kommentarer

Hage for små tomter

Dersom du bare har en liten hageflekk, kan  du likevel lage en frodig oase. Hvor du kan kose deg, skjermet fra naboer, med mange frodige vekster.

                                                                                    Den lille hagen

Moderne og klassisk gir et lekent preg

Mange som bor i rekkehus eller på et nytt boligfelt med små hager, velger å legge gressplen eller platting i hele hagen. Men du trenger ikke å tenke så tradisjonelt selv med
en liten hageflekk. På Chelsea Flower Show i år var det en rekke små hager som ga inspirasjon til hva man kan gjøre med den hagen.

Tips skjerming i hagen

Rennende vann i skillevegg

Lag levegger som skjermer mot nysgjerrige naboer. Her kan du  godt bruke naturstein, del den opp med nisjer til skulpturer og små vannfall. Eller som her, en lekker glassvegg med rennende vann inni. Her slippes lystet inn i hagen, samtidig som at det er vanskelig å se igjennom veggen.

    Den besværlige gressplenen

Frodig og lettstelt uten plen

Gressplen er vakkert når man får til en frodig, ugressfri flate, men alle som har forsøkt seg på å anlegge en flott plan vet at dette er krevende å få til. Løvetann, groblader, mose og slitte flekker er noe av det man må slite med. For ikke å snakke om klipping, ikke den mest spennende aktiviteten man kan ta seg til synes jeg.

Dropp plenen

Lettstelt hage

Lag små stier og sitteplasser med hjelp av heller, treplanker,naturstein eller grus. Lag store bed, gjerne oppbyggd, hvor du planter så tett at ikke ugresset slipper til. Bruk busker, prydgress og hosta for å skape et frodig inntrykk. Fyll på med stauder og sommerblomster for å gi farge og dufter i hagen.

                                                                                    Det livgivende vannet

Vann er vakkert i oppmurte elementer

Det siste elementet du bør ha inn i hagen er vann. Dersom det er mye støy der du bor kan du velge å bruke en fontene eller et lite fossefall. Rennende vann skjuler støyen fra biltrafikk eller annen uønsket støy. Dersom du ikke har så mye bråk rundt deg kan du heller lage en dam eller en rolig bekk, lag små broer eller bygg opp vannet slik at du kan nyte vannspeilet. Vann skaper refleksjon av sollyset i hagen din og gir deg derfor en lysere hage.


Tags: , , , ,

Category: Hageliv

Legg inn en kommentar