Semlor; svenske fastelavnsboller til feitetirsdag

| 11. februar 2013 | 2 kommentarer


svenske fastelavnsboller
Semlor er svenskenes svar på våre fastelavnsboller. De serveres fra julen er slutt og fram til fasten, i mange konditorier finner man dem helt fram til påske. Semlor er søte hveteboller fylt med marsipan og krem. Passer utmerket til fastelavn og feitetirsdag. Våre semlor er dekorert slik at de også fint kan serveres på alle hjerters dag, eller Valintinsdagen, som ofte finner sted rundt fastelavn.

Oppskrift på Semlor:

Lag søt hvetedeig, bruk gjerne din favoritt bolleoppskrift eller denne som er for brødbakemaskin

ingredienser til semlorIngredienser:

3 ½ dl melk
150 – 200 gr smeltet smør
1 dl sukker
Kardemomme etter smak
1 ts vaniljesukker
9 dl hvetemel
2 ½ ts tørrgjær
1 egg

Elt bolledeigen raskt, settes lunt til heving, til dobbel størrelse.
Elt deigen på bordet med litt mel, del deigen i 20 leiver og trill til boller. Sett bollene på stekebrett og etterheves et lunt sted i ca. 30 minutter. Stek bollene i 15 minutter på 200°C. Avkjøles på rist.

Fyll til Semlor:

3 dl kremfølte
2 ss sukker
1 ts vanilje sukker
Marsipan

fastelansbolle_med_marsipan

Visp kremfløten sammen med sukker og vaniljesukker. Skjær marsipanen i tynne skiver, hvis marsipanen er kald kan den skjæres med ostehøvel, slik at skivene blir ekstra tynne.
Del bollene i to og legg marsipanskivene på den flate delen. Fyll kremen i en sprøytepose og sprøyt kremen i spiralform over marsipanen. Legg på toppen av bollen.

Pynt til Semlor:

Melis
Ark
Blyant og saks

Fastelavnsboller med hjertedekor

Semlor pyntes gjerne med å strø litt melis over. Til dette kan man bruke et dørslag for å få et fint å lett dryss. Det er fint å lage mønster i melisen. Vi har valgt å klippe ut et hjerte i papir, som vi har lagt på bollene før vi har drysset på melis. Papirhjerte fjernes og man har et dekorativt hjertemønster på bollene.

 

Andre fristende oppskrifter til fastelavn:

Oppskrift på deilige danske fastelavnsboller:  Vi er klare for bollefest
Oppskrift på: Fleskepannekake til feitetirsdag
Oppskrift på: Mardi Gras cupcakes; fargerike kaker til karnevalsfeiringen


Tags: , , ,

Category: Fastelaven, fastelavn, Mat, Søte fristelser, Valentinsdag

Kommentarer (2)

Trackback URL | Kommentarer RSS feed

 1. Rebecka sier:

  Jeg kom inn på bloggen din ved en tilfeldighet når jeg søkte etter info om tagetes, og såg dette innlegg om svenske semlor og bare følte at jeg MÅTTE være litt kjip og protestere. Dette her er ikke semlor i det hele tatt ;) (kan godt hende andre svensker fra eksempelvis syd-Sverige er uenige, men for meg er dette blasfemi)

  Jeg synes du burde teste det jeg synes er «skikkelige» svenske semlor neste år! Bruk samme boller osv, men:

  * ikke bruk marsipan, i semlor er det mandelmassa! og hvis du bruker marsipan, ikke bruk norsk (den er det bare sukker i og ca 20% mandler, helt skandale)
  * ikke kutt bollene i to på midten, bare ta av toppen på bollen og fjern inneholdet fra bunn-delen; ta noe av dette inneholdet og bland det sammen med mandelmassen (og kanskje noe melk)
  * putt mandelmasse-bollemiksen inni de uthulede bollene
  * putt pisket kremfløte over der igjen
  * legg på lokket og pudre melis på det

  Der har vi semlor! :) (sjekk bildet her http://www.tasteline.com/recept/semlor__)

  • Lysthagen sier:

   Hei Rebecka.

   Tusen takk for tilbakemeldingen.
   Som du sier, så varierer nok semlene litt fra sted til sted, og hvordan man lager dem handler nok også litt om hvodan en oppskrift endrer seg gjennom tiden.
   Når det er sagt, så synes jeg du har så mange flotte og bra innspill at vi definitivt kommer til å prøve å lage semler på din måte neste gang :-).

   Igjen, tusen takk for tilbakemeldingen. Vi setter veldig stor pris på både ris og ros – så fortsett med det er du snill :-)

   Hilsen Lysthagen :-)

Legg inn en kommentar