Det enkle er ofte det beste

| 24. august 2014 | 0 Comments

Tagetes
Hver høst, like før jeg tar inn de skjøre sommerkrukkene og fyller de tøffere steinkrukkene med høstplanter, så tar jeg meg en runde i hagen og evaluerer hva som fungerte, og hva som ikke har fungert.
I år var var det lett. På grunn av en særdeles hektisk vår så rakk jeg ikke å plante ut så mange planter som jeg pleier. Tagetesen føyk i jorda i begynnelsen av juni, og litt senere fikk jeg ut lavendel.

Lavendel kommer fra middelhavsområdene, men i motsetning til hva man skulle tro, så er det ikke så veldig glad i tørke. Derfor gikk det som det måtte gå denne sommeren. Min lavendel var delvis brun før vi nådde midtsommer, og nå i august er det bare klagesangen tilbake. Jeg orker ikke engang å ta bilde av dem. Det er bare sorgen.
Tagetesen derimot, har klart seg overraskende bra. Jeg plantet den i plasturner (fordi plasturner holder bedre på fuktigheten enn det leirkrukker gjør) sammen med litt plantejord og blomsterjord (jeg brukte bare det jeg hadde liggende).
Den første uken fikk plantene vann, og de tre neste litt gjødsel. Siden har de fått leve på nådegaver fra himmelen og snille naboer siden vi dro på ferie.
Men tagetes er hardføre og villige planter. Billige i innkjøp er de også.

Her i Lysthagen er vi dog ikke helt på linje når det gjelder tagetes.
«For organge», mener den andre delen av lysthagen.
«Som å ha tusen små soler i en krukke», spør dere meg.
Jeg elsker gult og orange i hagen. Det er så deilig å våkne opp om morgenen når hagen lyser i alle solens farger og nyanser.
Som en bonus har jeg hatt tagetes i drivhuset hvor jeg har tomatplantene mine, for tagetes holder utøy vekk fra tomatplantene.

Det er mulig at tagetes er for amatører. Hvis du er ute etter prestisje og beundrende blikk fra naboer og andre forbipasserende, så er nok roser å foretrekke. Eller formklipte hekker og busker.
Prestisje henger, som alle vet, sammen med vanskelighetsnivået på vekstene. Klarer du å få til en plante som ingen andre klarer å få til, så ligger du meget godt an.

Vi andre glade hageamatører som er fornøyd bare tingene vokser, velger lettstelte planter som passer seg selv. Mer eller mindre i alle fall, siden de fleste planter må ha litt stell for å se pene ut. Men vanner du jevnt og gjødsler innimellom og kniper av knoppene som har blomstret ferdig, da skal du ha en stor posjon uflaks om du bommer med tagetes.

En annen sikker sommerblomst er stemorsblomst. De får du i mange lekre farger og har du en hang mot blått og fiolett, så er stemorsblomsten en fulltreffer.

Har du en lettstelt og nøysom blomst i hagen som du kan anbefale andre, så tips oss gjerne. Vi har bare denne vinteren igjen før vi skal ut og plante nye sommerblomster 😉


Tags: , , , , , , , ,

Category: Hageliv, Vaser og krukker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *